Drunkorexia este restrictia caloriilor din alimente pentru a face loc caloriilor din bauturile alcoolice. Este o tulburare de alimentatie care este raspandita in special in randul tinerilor.
Drunkorexia este o tulburare de alimentatie care are ca scop restrictionarea caloriilor din alimente pentru a face loc caloriilor din bauturile alcoolice . Persoana betiva cauta sa-si controleze greutatea pentru a compensa consumul planificat de alcool. In mod colocvial, a fost recunoscut ca o combinatie de anorexie sau bulimie cu o tulburare de consum de alcool.
Astfel, in ultimii ani, termenul „dunkorexie” a fost folosit pentru a descrie un nou fenomen cu o incidenta ridicata la subiectii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani. Studiile indica faptul ca 39% pana la 46% dintre studenti raporteaza ca au restrictionat si modifica in mod intentionat comportamentele alimentare inainte de a consuma alcool (Giles si colab . 2009; Roosen si Mills, 2015).
In general, cei care manifesta acest tip de comportament sunt constienti de continutul energetic al bauturilor alcoolice si incearca sa-si echilibreze aportul alimentar pentru a preveni cresterea greutatii corporale . Din pacate, mentinerea acestui echilibru ii determina sa nu mai manance drastic pentru a consuma alcool in exces (Martinez et al . 2014).
In timpul consumului de alcool, persoana in stare de ebrietate mananca pentru a evita daunele cauzate de alcoolul de post ; totusi, o alta problema este ca aceste alimente sunt de obicei nesanatoase, precum dulciurile, chipsurile… Singurul lucru pe care il obtin cu asta este sa aiba probleme din cauza alimentatiei nesanatoase (Villarino, 2012).
Drunkorexia: componente si activitati principale
Drunkorexia consta din trei aspecte principale: consumul sau abuzul de alcool, restrictia aportului de alimente si activitatea fizica excesiva. Principalele activitati desfasurate de persoana cu aceasta problema sunt urmatoarele:
- Numarati aportul zilnic de calorii pentru a va asigura ca nu va ingrasati din consumul de alcool.
- Sari peste mese pentru a conserva caloriile pentru a consuma bauturi alcoolice.
- Exercitarea excesiva pentru a compensa caloriile consumate din bauturile alcoolice.
- Consumul unei cantitati extreme de alcool pentru a vomita alimentele ingerate anterior.
Ce probleme poate cauza ebriexia?
Este foarte riscant sa reducem caloriile din alimente in favoarea caloriilor pe care ni le pot furniza bauturile alcoolice . Aceste riscuri pot fi agravate de o combinatie de tulburari de alimentatie si consum excesiv de alcool. Problemele care pot fi derivate din aceste comportamente sunt urmatoarele:
- Bea pe stomacul gol poate duce la un grad neasteptat de intoxicatie care afecteaza judecata si creste riscul de vatamare fizica.
- Metabolizarea alcoolului creste nevoia de anumiti nutrienti, in timp ce restrictionarea aportului de alimente reduce disponibilitatea acestora. Aceasta combinatie creste riscul aparitiei deficientelor de nutrienti .
- Consumul de alcool dupa exercitii inhiba sinteza proteinelor si repararea muschilor , incetinind procesul de recuperare si minimizand potentialele imbunatatiri ale fitnessului.
- Consumul de alcool poate predispune la comportamente alimentare nesanatoase .
- Femeile care au restrictionat au avut mai multe sanse sa raporteze pierderi de memorie, rani, abuz si sex neprotejat in timp ce beau. Barbatii erau mai predispusi sa se angajeze intr-o lupta fizica (Giles et al . 2009).
Populatia expusa riscului
Intr-un studiu care a examinat restrictia calorica in randul bobocilor de la facultate inainte de consumul planificat de alcool, s-a constatat ca 99 din 695 (14%) boboci au raportat restrictii de calorii inainte de a bea. 6% au raportat acest comportament pentru a evita cresterea in greutate si 10% pentru a potenta efectele alcoolului (Burke et al . 2010).
Un sondaj efectuat pe 107 studenti a constatat ca 59,8% dintre cei care au raportat ca au consumat alcool au raportat si varsaturi autoinduse dupa ce au baut. Participantii care au raportat auto-inducere au raportat, de asemenea, mai multe simptome ale bulimiei nervoase, precum si depresie (Blackmore & Gleaves, 2013).
Intr-un alt sondaj efectuat pe 1.000 de studenti cu privire la restrictia calorica in raport cu consumul de alcool, s-a constatat ca 14% dintre studenti au restrictionat caloriile inainte de consumul de alcool (25% dintre femei si 11% dintre barbati) . 9% au facut-o pentru a evita sa se ingrase si 4% pentru a se imbata mai repede. Dintre cei 14%, 64% au facut-o pentru a evita cresterea in greutate, 25% pentru a se imbata mai repede si 2% din cauza presiunii colegilor (Osborne, Sher si Winograd, 2011).
In Australia, urmand aceeasi linie de cercetare, a fost realizat un alt studiu cu 139 de studenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani. Ei au completat auto-raportul Compensatory Eating and Behaviors in Response to Alcohol Consumption Scale (CEBRACS) pentru a detecta simptomele de betie de corexie.
Rezultatele au aratat ca mai mult de 79,1% dintre participanti au raportat ca au participat la comportamente de betie . Analiza a aratat ca consumul excesiv de alcool, norma sociala a subtirii si norma sociala a consumului de alcool au fost legate pozitiv de aceste comportamente (Knight & Simpson, 2013).
Cercetarile anterioare sugereaza ca studentii sunt o populatie expusa riscului de betie. Acest lucru se poate datora presiunii sociale de a consuma, standardelor sociale de frumusete, unui mecanism de adaptare impotriva anxietatii si depresiei sau unui raspuns rapid la stresul de la facultate.