Iti place sa scrii si vrei sa inveti tipurile de texte introductive? Potrivit lui Majo Moiron, scriitor si profesor al cursului nostru online de arta a scrisului, scrierea literara este una dintre cele mai vechi si mai precise forme de exprimare care au existat vreodata. Poate ca la un moment dat te-ai intrebat despre importanta primelor paragrafe care deschid o noua carte. Acestea se numesc texte introductive si exista diferite tipuri in functie de lucrarea pe care o scrii, precum si de context.

Dar ce este un text introductiv? Cu cuvinte simple, un text introductiv este unul care este folosit cu scopul de a oferi cititorului informatiile necesare pentru a genera un interes mai mare fata de lucrarea pe care urmeaza sa o citeasca. Este ca un carlig care, daca functioneaza, iti poate duce munca la un succes total. De aceea este important sa cunoastem foarte bine diferitele tipuri de texte introductive care exista in prezent. 

Deoarece in Crehana ne pasa mereu de invatarea ta, astazi, iti aducem 10 tipuri de texte introductive si iti vom explica in ce constau. De asemenea, vei invata cum sa identifici in ce tipuri de texte este mai bine sa folosesti fiecare dintre ele. 

Esti gata sa incepi aceasta calatorie literara? Du-te sa ia o cafea, suntem pe cale sa incepem!

1. Titlu

Incepand cu aceasta lista de tipuri de texte introductive, avem titlul, care este ceva foarte diferit de ceea ce probabil va ganditi. Nu ne referim la „titlul” principal al unei opere, ci mai degraba la setul de cuvinte cu care autorul incearca sa ofere un mic rezumat a ceea ce se va vedea in opera sa. Scopul sau principal este de a captiva si atrage cititorul astfel incat sa incheie cartea. 

2. Rezumat

Rezumatul este o strategie tipica in literatura, care functioneaza ca unul dintre stilurile textelor introductive, care consta in reunirea celor mai remarcabile dintre toate scrierile. Spre deosebire de titlu, rezumatul nu poate merge doar pe primele pagini ale cartii, ci poate fi situat si in partea de concluzii. 

De exemplu, este foarte frecventa folosirea acestui tip de introducere in textele academice. Este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute tipuri de texte introductive pe care cu siguranta il vei recunoaste cu usurinta. 

3. Daruire

Continuand cu lista de tipuri de texte introductive, avem dedicatia, care, dupa cum spune si numele, are ca obiectiv sa multumeasca si sa dedice lucrarea pe care urmeaza sa o citesti uneia sau mai multor persoane. In mod normal, sunt de obicei persoane care au fost relevanti in dezvoltarea lucrarii, cum ar fi familia autorului, consilieri sau asistenti. De asemenea, ele se caracterizeaza prin a fi scurte si de obicei sunt scrise cu caractere cursive.  

4. Rezumat

Celebrul rezumat, sau cunoscut si ca „abstract”, este echivalentul unui rezumat introductiv, dar intr-o limba diferita de originalul. De obicei, este de obicei in limba engleza si are ca obiectiv principal sa permita textului sa ajunga in diferite parti ale lumii. Rezumatul este de obicei vazut in cartile literare, desi este mai frecvent sa il vedeti in articolele stiintifice. Sa vedem in continuare mai multe tipuri de texte introductive!

5. Precizari

Cuvantul „clarifica” provine din latinescul „clarify”, care inseamna a indeparta tot ceea ce deranjeaza. In acest caz, o precizare are ca obiectiv alungarea indoielilor pe care le poate avea cititorul. Acest tip de text introductiv merge de obicei la inceputul lucrarii si explica anumite date importante care vor fi necesare pentru a intelege povestea care va fi citita in continuare. Desigur, trebuie sa fie date generale, deoarece altfel pot fi similare cu un „spoiler”. 

6. Avertisment

Un alt dintre tipurile de texte introductive cele mai vazute astazi sunt avertismentele, sau cunoscute si sub numele de notabene. Este obisnuit ca acest tip de text sa fie plasat inaintea capitolelor sau partilor importante ale unei lucrari, pentru a indica cititorului ca trebuie sa fie foarte atent pentru a nu pierde niciun detaliu sau a avertiza asupra situatiilor sensibile. Este important sa nu aplicati prea des acest text introductiv, deoarece isi va pierde accentul. 

7. Nota preliminar

O nota preliminara este de obicei unul dintre tipurile de texte introductive care au functia de a rezuma sau evidentia o idee importanta care va fi relevanta in textul urmator , dar cu cuvinte foarte scurte. Este normal sa gasiti mai mult de o nota preliminara intr-un text, desi este important sa nu aglomerati textul cu asta. 

8. Prolog

Daca vorbim despre tipuri de texte introductive, este imposibil sa nu mai vorbim despre proloagele clasice. Potrivit portalului Olelibros, un prolog este o scriere care nu are legatura cu naratiunea care este comandata si care ofera valoare adaugata intelegerii operei.  

Un prolog impartaseste cateva caracteristici pe care le-am mai vazut in alte tipuri de texte introductive; cu toate acestea, prefata este de obicei scrisa de altcineva decat autorul principal. De mentionat ca acesta nu este un text izolat, ci seamana mai mult cu o critica din perceptia altei persoane.

9. Prefata

Prefata este un text introductiv care isi propune sa prezinte ideea principala intr-o opera literara. In cuvinte simple, este un context anterior oferit de autor pentru ca cititorul sa aiba o mai buna intelegere a subiectului si sa stie cum va fi lectura ulterioara. Prefatele au de obicei aproximativ aceeasi lungime ca un capitol de carte. 

10. Preambul 

In fine, pentru a inchide aceasta lista de tipuri de texte introductive, avem preambulul. In mod normal, exista doua definitii pentru acest cuvant: prima este legata de tipul de text care este folosit pentru a explica sau avertiza ceea ce va fi citit in continuare , in timp ce este folosit si pentru a manifesta o ocolire sau distragere a atentiei.

Speram ca acum ca cunoasteti tipurile de texte introductive in literatura, va va fi mai usor sa va imbunatatiti abilitatile de scriere. Desi multe dintre definitiile din textele introductive pot fi foarte asemanatoare, contextul lucrarii si scopul specific trebuie luate in considerare cu atentie pentru a sti pe care sa o folosesti. 

Va simtiti pregatit sa scrieti tipurile de texte introductive? Pentru a incepe, va puteti surprinde ideile cu sketchnoting. De asemenea, va sugeram sa aruncati o privire asupra acestor exercitii de scriere creativa.

Previous articleCe este sexul karezza si cum iti poate imbunatati relatia?
Next articleBunastare spirituala: cum sa incepi si ce sa faci pentru a gasi echilibrul