Cati copii ati vazut folosind un telefon mobil sau o tableta? Daca te gandesti sa cumperi in curand un smartphone pentru copiii tai, acestea sunt cateva considerente de care ar trebui sa tii cont inainte de a face achizitia care depasesc pretul si caracteristicile echipamentului.
Potrivit studiului Pentru o utilizare responsabila a noilor tehnologii, realizat la Madrid de Carmen Gonzalez Madrid, actualul presedinte al Fundatiei Merck Health, este extrem de important sa-i invatam pe copii cum sa inceapa o viata digitala in mod responsabil si sa stabilesti niste reguli.
„Este important sa cunoastem interesele si preferintele de petrecere a timpului liber ale copiilor nostri cu echipamente electronice (…) Este intotdeauna pozitiv sa comentam si sa criticam continuturile si formele jocurilor care sunt vizitate pe internet prin intermediul unui telefon mobil sau tableta. Pe scurt, ajuta la realizarea unei mai bune comunicari in mediul familial”, a indicat studiul.
65,8% din populatia Mexicului in varsta de sase ani sau mai mult este utilizator de internet, conform cifrelor din 2018 ale INEGI. Dintre acestia, sapte milioane 494.996 au varsta cuprinsa intre sase si 11 ani.
Psihiatru Alberto Alvarez Romero asigura ca utilizarea dispozitivelor de catre copii trebuie sa fie insotita de simtul responsabilitatii din partea parintilor.
„Desi posibilitatile actuale ale telefoanelor permit activitati multiple pe langa comunicare, parintii nu ar trebui sa o confunde cu o jucarie care distrage sau calmeaza copiii”, a spus psihiatru intr-un interviu pentru Expansion.
Expertul a subliniat ca varsta medie la care copiii primesc primul dispozitiv este de zece ani, dar ca tot mai multi parinti isi imprumuta telefoanele mobile sau tabletele copiilor sub cinci ani pentru „ai linisti”. Din acest motiv, recomanda parintilor sa monitorizeze constant continutul pe care il consuma copiii lor, aplicatiile pe care le descarca si paginile pe care le viziteaza cel mai frecvent.
Fie ca este pe propriul dispozitiv sau pe unul imprumutat de la parinti, este o idee buna sa aveti jocuri si aplicatii pentru copii grupate pe un singur ecran. Companii precum Facebook, Google si Netflix se angajeaza sa aiba propria lor divizie pentru copii.
Facebook a lansat aplicatia Messenger Kids in Mexic la sfarsitul anului 2018, care are instrumente de control parental si, potrivit companiei, „ofera principii de invatare sociala si emotionala”.
Intre timp, serviciul de streaming video are propria sa divizie pentru copii numita Kids, la care adauga desene animate si filme din originale Disney, Cartoon Network, Illumination si Netflix, printre altele.
La randul sau, Google are serviciul YouTube Kids care are peste opt milioane de utilizatori activi pe saptamana si peste 30.000 de milioane de vizite la aplicatie. Canalele cu teme pentru copii cu cei mai multi abonati, numarate pana la inceputul lunii aprilie, sunt: ToyPudding TV cu 23,71 milioane; Chuchu TV Nursery Rhymes & kids songs cu 23,1 milioane si El Reino infantil cu 21,31 milioane de urmaritori, potrivit Statista.
Aplicatiile descarcate ar trebui sa includa si jocuri bazate pe varsta si abilitatile copilului dvs.
In clasamentul iTunes al celor mai descarcate aplicatii platite din magazinul Apple, top 20 este alcatuit din 11 jocuri, inclusiv Minecraft, Heads Up!, Sky Guide si Papa’s Feezeria to go! In categoria de aplicatii gratuite exista sase jocuri precum Go fish!, Fortnite si Hello Stars.
Celelalte riscuri
Potrivit unui studiu publicat de jurnalul Preventive Medicine Reports , copiii si tinerii care petrec mai mult de sapte ore pe zi pe telefoanele mobile, tabletele si computerele au de doua ori mai multe sanse de a fi diagnosticati cu depresie sau anxietate decat cei care folosesc dispozitivul mai putin. de o ora.
Mai multe ore petrecute zilnic pe ecran au fost asociate cu o bunastare psihologica mai scazuta, incluzand mai putina curiozitate, mai putin control de sine, mai multa distractibilitate, mai multe dificultati in a-si face prieteni si mai putina stabilitate emotionala intre 2 si 17 ani in Statele Unite.
Prin urmare, este important ca, daca planuiesti sa-i oferi copilului tau un telefon mobil sau o tableta in curand, sa stabilesti reguli precum timpii de utilizare, orele permise, precum si gestionarea aplicatiilor si retelelor sociale.