Putine lucruri sunt mai concrete si mai reale decat un dictionar si mai mult daca il punem in opozitie cu visele. A vorbi despre un „dictionar de vise” suna frumos, dar cine ar putea avea o explicatie fara echivoc despre lumea viselor? Exista un dictionar de vise?

Nu exista un singur „dictionar” care sa interpreteze toate visele , desi de-a lungul istoriei au existat multe incercari de a intelege sensul viselor. Este clar ca exista vise care au fost repetate fiintelor umane in intreaga umanitate si exista un consens general cu privire la interpretarea lor. Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe despre vise si semnificatia lor, accesati acest link: https://dyi.ro.

Ce sunt visele

Visele sunt un set de ganduri involuntare, imagini si raspunsuri emotionale care apar in timpul somnului. Sunetele si senzatiile fizice pot fi, de asemenea, experimentate in vise. Se crede ca apar numai in timpul somnului REM, visele apar si in timpul celor trei faze non-REM.

Incepem sa visam inca din copilarie. Visele vor creste ca numar si durata pana la varsta adulta. Visele par sa fie declansate atunci cand activitatea normala a creierului se schimba sau scade, lucru care se intampla in mod regulat atunci cand dormim.

Cel mai comun lucru este sa ai intre trei si cinci vise in fiecare noapte, dar exista oameni care pot avea pana la sapte vise intr-o singura noapte. Majoritatea viselor dureaza intre cinci si 20 de minute , dar unele dureaza doar cateva secunde. Unii vor fi amintiti si multi altii nu vor fi amintiti niciodata. Literal visam la sase ani din viata noastra .

De cand exista interes pentru interpretarea viselor?

Exista dovezi ca visele au fost deja interpretate cu cel putin 3.000 de ani in urma, in special, in cultura sumeriana din Irakul de astazi. Mai mult, se stie ca preotii Egiptului antic credeau ca visele sunt o forma de comunicare supranaturala.

In Grecia antica si Roma predomina ideea ca visele sunt de origine divina. Aceasta opinie a fost mentinuta nu numai in teorie, ci si in practica, astfel incat au fost produse diverse oracole si manuale de interpretare a viselor (Oneirocritica). Grecii credeau ca visele sunt prevestiri de mare importanta.

Psihiatrii Sigmund Freud si Carl Jung au fost fascinati de vise si au avut diferite teorii despre sensul lor. Ambele sunt doua referinte enorme, ale caror idei continua sa marcheze analizele care se fac astazi.

In celebra sa carte „Interpretarea viselor”, Freud a afirmat ca visele reprezinta implinirea dorintelor refulate si ca sunt inspirate de evenimentele din ziua precedenta.

La randul sau, Carl Jung credea ca visele nu sunt simboluri ale gandurilor sau dorintelor reprimate, ci mai degraba mesaje directe din cel mai profund psihic uman.

Pentru Jung, imaginile de vis sunt simboluri care exprima ganduri nerecunoscute si credinte ingropate in subconstient. „Dreams” , colectia de eseuri a lui Jung, este un clasic in domeniul analizei viselor si ramane foarte populara.

Interpretarea moderna a viselor se bazeaza pe toate aceste traditii istorice, dar inca nu este stiintifica. Desi activitatea creierului poate fi masurata in timpul viselor, rezultatele sunt subiective si nu pot fi interpretate folosind metodele disponibile.

In ciuda lipsei de cercetare a sensului viselor, interpretarea lor ramane o activitate foarte populara in toate culturile lumii.

Ce inseamna visele, daca inseamna ceva?

Dar visele chiar inseamna ceva? Este posibil sa cunosti dorintele inconstiente ale unei persoane interpretandu-si visele?

Ce spun visele si daca dezvaluie sentimente adevarate depinde de mai multi factori. Desi unele teorii moderne sugereaza ca raspunsul este nu, ca visele pot avea o componenta mai biologica sau chiar se datoreaza pozitiei de dormit , acest lucru nu i-a impiedicat pe interpreti si analisti sa incerce sa identifice ce inseamna temele si simbolurile comune ale viselor. Aceasta este o schita a principalelor scoli de interpretare a viselor!

1. Analiza visului de abordare freudiana

„Parintele” psihanalizei, Sigmund Freud, considera visele „drumul regal” catre inconstient. Freud a dezvoltat analiza viselor, sau interpretarea viselor, ca o modalitate de a accesa acest material inconstient. De fapt, analiza viselor este inca o tehnica terapeutica in cadrul muncii psihanalizei.

In teoria psihanalitica, visele reprezinta implinirea dorintelor, dorinte inconstiente si conflicte. Continutul manifest include informatia visului asa cum este amintita de visator, in timp ce continutul latent reprezinta semnificatia simbolica reprimata gasita in vis.

In timpul analizei viselor, persoana aflata in terapie impartaseste continutul manifest al visului cu terapeutul. Dupa ce extrage simboluri specifice din continutul manifest, terapeutul foloseste asocierea libera pentru a facilita explorarea materialului reprimat.

2. Analiza visului jungian

Ca si in cazul lui Sigmund Freud, analiza viselor lui Carl Jung cauta material inconstient. Simbolurile sunt explorate in cautarea unui sens ascuns. Cu toate acestea, in analiza visului jungian, visatorul este mai important in dezlegarea mesajului visului . Visele sunt vazute ca incercari de a exprima si de a crea, mai degraba decat eforturi de reprimare si deghizare, ca in teoria lui Freud. Analiza viselor jungiene se bazeaza pe credinta lui Jung ca, daca interpretarea nu rezoneaza cu visatorul, interpretarea este inutila .

Pe langa metoda de asociere libera, in analiza jungiana este utilizata o tehnica numita amplificare . Aceasta tehnica se bazeaza pe presupunerea ca umanitatea impartaseste un inconstient colectiv, sau un set mostenit de experiente universale. In aceasta tehnica, sunt explorate parteneriate convenite colectiv.

De exemplu, daca persoana aflata in terapie viseaza la un caine, terapeutul va incuraja explorarea si investigarea informatiilor universal intelese despre caini (cainii sunt afectuosi, cel mai bun prieten al omului, cainii din mitologie etc.). Amplificarea depaseste doar utilizarea asociatiilor individului; exploreaza intelegerea colectiva a simbolului pentru a ajuta individul sa gaseasca sensul visului.

3. Analiza viselor conform terapiei Gestalt

Lucrarea viselor in terapia Gestalt se desfasoara oarecum diferit decat in ​​psihanaliza si analiza jungiana. Terapeutii gestalt cred ca visele sunt mesaje existentiale pe care ni le transmitem noua insine.

Una dintre principalele tehnici folosite in analiza viselor Gestalt este tehnica „Take the part of”. In acest proces, terapeutul ii cere persoanei sa noteze tot ceea ce isi aminteste despre vis. Persoana este apoi rugata sa interpreteze fiecare „parte” a visului, creand un dialog intre parti. De exemplu, daca un barbat viseaza la o silueta cu gluga in gradina lui, terapeutul ii poate spune sa puna intrebari figurii. S-ar putea sa intrebe: „Ce cauti in gradina mea?” si apoi raspunde, jucand rolul figurinei: „Sunt aici pentru a-ti proteja pe cei dragi”. Acest joc de rol inainte si inapoi ii ajuta pe oamenii din terapie sa clarifice sentimentele din toate unghiurile.

4. Analiza viselor conform arteterapiei existentiale

In aceasta abordare, visele sunt explorate printr-o lentila existentiala. Terapeutul actioneaza ca un martor in timp ce persoana in terapie incearca o calatorie de auto-descoperire. Imaginile de vis sunt explorate, interactionate si analizate prin arta.

Previous articleCum sa ai grija de unghii – sfaturi de ingrijire
Next articleCare sunt efectele marijuanei pentru creier si corp