Tuturor ne place sa primim complimente. Dar intotdeauna si in orice imprejurare? Poate ca, uneori, v-ati simtit inconfortabil cand vi s-a facut un compliment . Aceasta este o experienta mai frecventa decat ne imaginam.

Dar sa incepem de la inceput, ce este mai exact un compliment? Strict vorbind, un compliment este un comportament verbal specific care evidentiaza caracteristicile pozitive ale unei persoane . Complimentul functioneaza ca un intaritor social si ajuta la ca interactiunile dintre oameni sa fie mai placute.

Cu alte cuvinte, un compliment este ceva ca un compliment. Cand primim un compliment, persoana care il face evidentiaza o caracteristica pozitiva . Spus asa, nu ar fi niciun motiv sa ne simtim inconfortabil cand cineva ne-ar umple cu ele. Desi realitatea este foarte diferita si de multe ori aceste complimente ne fac sa ne simtim incomod, chiar foarte incomod. Dar de ce?

Recreeaza-ne auzul

Dupa cum spuneam, un compliment este, in principiu, ceva placut si pozitiv. A face un compliment inseamna ca ii spunem ceva dragut unei alte persoane. Concret, este vorba despre informarea/punctarea in evidenta a unei caracteristici fizice sau comportamentale care ne place sau pe care o pretuim pozitiv.

Tuturor ne place sa auzim lucruri frumoase despre noi, ne face sa ne simtim bine. Cu toate acestea, in societatea noastra schimbul de verbalizari pozitive este rar. Folosim putina intarire pozitiva, pedeapsa fiind mai frecventa.

„Bunul”, „pozitiv”, „ceea ce ne place si ne place”, este considerat a fi „ceea ce ar trebui sa fie” si, prin urmare, de ce sa se stie? Acesta este motivul pentru care este rar sa auzi sau sa faci complimente.

Ne putem simti „despartiti”, „spanz”, „prost”, „ridicol” etc. Cu toate acestea, daca credem ca intarirea este mai buna decat pedeapsa, vom fi motivati sa ne schimbam si sa devenim oameni mai plini de satisfactii si pozitivi. Pe de alta parte, atunci cand cineva ne face un compliment, putem simti surpriza, ciudatenia si, in cazuri extreme, s-ar putea chiar sa radem de persoana care ni-l face. De aceea este important sa stii sa primesti complimente si nu doar sa stii sa le faci.

Care sunt avantajele de a sti sa primesti complimente?

A primi complimente este usor, desi multor oameni le este greu sa le primeasca. De fapt, exista multe avantaje de a sti cum sa le primesti . Sa-i vedem.

  • Stiu ce ii place celuilalt la mine.
  • Ajuta la stabilirea unor relatii de prietenie.
  • Scade tensiunea care poate fi generata daca raman fara cuvinte din cauza jenei sau anxietatii sau reactionez defensiv.
  • Ma face sa ma simt bine. Tuturor ne place sa fim recunoscuti pentru calitatile, meritele si abilitatile noastre.
  • Indica faptul ca am auzit si am acceptat ceea ce mi-a spus cealalta persoana.
  • Intaresc acea persoana pentru ca mi-a facut un compliment si cresc sansele ca ea sa-mi faca mai multe complimente in viitor.

Dupa cum putem vedea, acestea sunt cateva dintre avantajele de a sti cum sa primesti complimente . Sunt multe altele, dar acestea sunt suficiente pentru a va face o idee despre importanta lor.

Ganduri negative care blocheaza primirea complimentelor

Daca stim deja avantajele de a sti sa primim complimente, de ce putem fi blocati/deranjati de cineva care ni le face? Se poate ca in spatele disconfortului de a primi complimente sa se afle urmatoarea credinta: „nu ai incredere daca te lauda, vor dori ceva”. Aceasta credinta ne face sa interpretam lauda ca pe o amenintare sau un pericol . Prin urmare, vom reactiona cu neincredere, frica, anxietate sau angoasa. Cu toate acestea, de multe ori nu exista un astfel de pericol, este doar conditionare verbala.

Uneori, aceste complimente au fost folosite pentru a manipula sau pentru a crea un climat de facilitare/motivare care permite celeilalte persoane sa-si atinga scopul . Acest lucru ar putea face o fraza care ar fi putut genera emotii pozitive la inceput, sa fie apreciata ca fiind negativa si sa genereze raspunsuri emotionale negative daca este interpretata ca manipulare.

O alta credinta care ne poate impiedica sa primim complimente este urmatoarea: „fii simpli si modesti, oamenii care ies in evidenta sunt invidiati” . Acest mesaj ne torpileaza si spunand lucruri frumoase despre noi insine.

O alta credinta asociata cu disconfortul de a primi complimente este urmatoarea: „el va astepta sa-l returnezi” . Acel gand este adesea irational, pentru ca stim ce gandeste cealalta persoana. Este mai bine sa te gandesti ca un compliment este facut spontan si sa te astepti la o intoarcere.

Un ultim gand sau credinta asociata cu disconfortul de a primi complimente este urmatorul: „este un compliment sarcastic, el spune ca sa ma enerveze” . In acest caz, aceasta convingere poate fi schimbata in: „Poate ca da sau poate nu. Accept complimentul si, daca este sincer, sunt recunoscator. Daca nu este, acceptand-o, le frustrez partial intentiile.”

Putem schimba aceste convingeri irationale asociate cu disconfortul de a primi complimente. In acest fel, vom fi mai aproape de a invata sa le primim fara disconfort. Relatiile noastre vor fi mai sincere si mai satisfacatoare.

Previous articleCe este ebriexia?
Next articleWhatsApp Business, cum functioneaza si cum iti ajuta afacerea?