Cum sa stii daca o persoana fumeaza articulatii? Vrei sa stii care sunt efectele marijuanei si canabisului asupra creierului si corpului nostru? Descoperiti consecintele psihologice ale canabisului!

Cannabis sativa este o planta din care se extrag substante precum marijuana sau hasis, care sunt consumate in multe parti ale lumii in scopuri, in general, recreative. De fapt, exista studii care confirma ca utilizarea naturala a canabisului ar putea data din secolul al II-lea i.Hr., intrucat era deja apreciat atunci pentru compusii sai chimici psihoactivi si efectele pe care le producea asupra sistemului nervos.

In zilele noastre, fumatul de marijuana a devenit din ce in ce mai frecvent. Desi se pare ca nu exista multe consecinte ale fumatului de articulatii, realitatea este ca efectele marijuanei pot fi foarte daunatoare sanatatii noastre mentale si fizice.  

Principalele efecte ale marijuanei

Tinand cont de faptul ca, de secole, marijuana este o substanta care a concentrat interesul expertilor din toate tipurile de domenii chimice, medicale etc.- au fost efectuate o multitudine de investigatii pentru a determina unele dintre consecintele reale pe care le poate avea consumul de canabis, in special atunci cand este fumat:

  1. – Cresterea ritmului cardiac si somnolenta excesiva: Dintre efectele imediate ale fumatului de marijuana sau consumului de canabis, se remarca o crestere a ritmului cardiac si o usoara senzatie de somnolenta si analgezie moderata. Pot exista si inrosirea ochilor -datorita actiunii vasodilatatoare, gura uscata si foame crescuta -mai ales cand celelalte efecte incep sa dispara.
  2. – Scaderea concentratiei: Din punct de vedere psihologic, se pare ca exista o scadere a functionarii intelectuale, deoarece THC – prescurtare de la tetrahidrocannabinol, principalul compus psihoactiv din canabis – poate distorsiona perceptia senzoriala a realitatii, creste hilaritatea si vorbareata timp de cateva ore, urmate de cateva ore de somnolenta si apatie, afecteaza capacitatea de a gandi normal, memoria si coordonarea normala a miscarilor. In doze foarte mari, consecintele marijuanei pot fi paranoia, halucinatii si episoade de panica. Daca folositi sau fumati marijuana amestecate cu alte substante, precum tutunul sau alcoolul, efectele se pot agrava si, mai presus de toate, pot crea o dependenta si mai mare – mai ales in cazul tutunului, deoarece substantele care compun tigarile obisnuite creeaza foarte mult dependenta.       
  3. – Daune ireparabile neuronilor: Pe termen lung, efectele cele mai imediate ale marijuanei pot fi accentuate , provocand daune ireparabile neuronilor si generand modificari permanente ale dispozitiei, pierderi de memorie sau probleme de somn care impiedica dezvoltarea activitatii personale sau profesionale. 
  4. – Risc de depresie si schizofrenie: Diferite organizatii din domeniul sanatatii sunt de acord ca consumul excesiv poate fi foarte daunator organismului, atat fizic, cat si psihologic, si poate duce la episoade grave de depresie sau schizofrenie. In acest fel, unul dintre aspectele negative ale fumatului de iarba este tocmai faptul ca aceasta substanta creste posibilitatea de a avea o boala psihica precum schizofrenia. 
  5. – Probleme respiratorii: la fel ca fumatorii de nicotina, persoanele care fumeaza marijuana au aceleasi riscuri de a dezvolta probleme respiratorii. In acest fel, un alt dintre efectele fumatului de articulatii este acela de a avea mai multe sanse de a dezvolta probleme respiratorii care pot prezenta o boala cu risc pentru sanatatea ta. 
  6. – Lipsa de motivatie: Un alt dintre efectele consumului de canabis este ca aceasta substanta creeaza suisuri si coborasuri emotionale persoanei care ii determina sa aiba o lipsa de motivatie in multe aspecte ale vietii. Atat de mult incat in ​​multe ocazii oamenii care au tendinta de a fuma articulatii tind adesea sa neglijeze munca, aspectul lor si chiar unele dintre cele mai apropiate relatii. 
  7. – Memorie proasta: Consecintele fumatului de marijuana isi fac taxe la nivel emotional si mental. Dintre efectele canabisului, memoria slaba este, fara indoiala, una dintre cele mai accentuate. Oamenii tind sa uite multe detalii care ajung sa le afecteze atat performantele profesionale, cat si cele personale. 

Exista multe efecte ale drogurilor in organism pe care poate nu le putem aprecia, dar realitatea este ca acest consum poate avea consecinte foarte daunatoare pentru persoana care le consuma. 

Efectele marijuanei asupra creierului

Se cunosc mai multe despre efectele pe termen scurt ale marijuanei asupra creierului decat consecintele pe care le poate avea daca este consumata de multi ani. Potrivit cercetarilor, fumatul de marijuana afecteaza receptorii canabinoizi gasiti in regiunile creierului care influenteaza invatarea, memoria, apetitul, coordonarea si placerea.

Cercetarile efectuate care examineaza RMN-urile creierului au aratat ca cei care consumau marijuana in mod regulat aveau conectivitate neuronala afectata in anumite regiuni ale creierului implicate intr-o gama larga de functii, cum ar fi memoria, invatarea si controlul impulsurilor. 

Previous articleExista un dictionar care sa interpreteze toate visele?