Depresia endogena este atunci cand nu puteti explica sau determina o cauza externa reala care o provoaca, cum ar fi trairea unor evenimente suparatoare. Pentru ca se intampla? In acest fel, factorii biologici si genetici sunt denumiti principalii factori declansatori. Depresia endogena: simptome, cauze si cum sa o vindeci.
Depresia endogena: simptome, cauze si cum sa o vindeci. In ciuda acestui fapt, este important de retinut ca la majoritatea pacientilor depresivi cauzele reprezinta o combinatie de factori, atat externi (situatii de suferinta), cat si interni (constitutia persoanei).
Ce este depresia endogena? Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, depresia endogena este cea care apare in absenta unui factor de stres psihologic evident. Prin urmare, constitutia biologica si genetica este principala cauza a acestei afectiuni.
Depresia endogena este comparata cu depresia exogena sau reactiva, a carei stare depresiva este cauzata de un eveniment sau situatie stresanta. In aceste cazuri, factorii de stres din viata de zi cu zi sunt declansatorii.
Simptomele depresiei endogene
Conform celei de-a cincea editii a Manualului de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale (DSM 5), simptomele depresiei sunt prezente in cea mai mare parte a zilei si constau in urmatoarele:
Stare Depresiva Insomnie sau hipersomnie. Reducere semnificativa a interesului sau a placerii in majoritatea activitatilor zilnice. Pierderea sau cresterea in greutate corporala. De asemenea, scaderea sau cresterea apetitului. Oboseala sau lipsa de energie. Sentimente disproportionate de inutilitate sau vinovatie . Dificultate de a gandi, de a se concentra sau de a lua decizii. Ganduri despre moarte: frica de a muri sau idei suicidare recurente.
Nu toate simptomele sunt intotdeauna prezente pentru a stabili un diagnostic de depresie. Minimul este de cinci, conform Manualului DSM 5, care trebuie sa se manifeste pe o perioada de doua saptamani. Printre acestea ar trebui sa fie starea de spirit depresiva sau scaderea placerii sau a interesului.
Cauzele depresiei endogene Dupa cum am mentionat deja, depresia endogene se datoreaza unor factori constitutionali ai individului, fie ei genetici sau biologici. In acest moment este pertinent sa evidentiem faptul ca unele mecanisme fiziopatologice care stau la baza aparitiei bolii sunt inca necunoscute.
Constitutie genetica Rudele de gradul I (parinti, copii sau frati) ale pacientilor cu depresie s-au dovedit deja a fi expuse unui risc crescut de depresie, indiferent de mediu sau de educatie. Pe cromozomi au fost gasiti potentiali markeri genetici pentru tulburarile de dispozitie.
S-a descoperit ca o modificare formala si functionala a regiunii promotoare a genei transportorului serotoninei (5-HTT) afecteaza impactul evenimentelor stresante de zi cu zi asupra depresiei . Acestea fiind traite intr-un mod mai catastrofal.
S-a demonstrat ca modificarile nivelurilor de neurotransmitatori aminergici joaca un rol important in depresie. Acestea sunt norepinefrina, serotonina si dopamina.
Serotonina influenteaza starea de spirit, comportamentul, miscarea, experienta durerii, apetitul, secretiile endocrine, functiile cardiace si ritmurile circadiene. La randul sau, norepinefrina a fost asociata cu motivatia, nivelul de constiinta, precum si cu reglarea somnului, a apetitului si a comportamentului sexual. In cele din urma, nivelurile scazute de dopamina au fost asociate cu anhedonie (lipsa de placere), mai putina motivatie si pierderea interesului.
Cele doua circuite principale care influenteaza reglarea starii de spirit sunt urmatoarele:
Circuitul limbico-talamo-cortical. Circuitul limbic-striatal-palidal-talamic-cortical. Astfel, se crede ca tulburarile de dispozitie pot aparea din cauza disfunctiei sau a anomaliilor in diferite zone ale acestor circuite. In plus, un esec al acestora poate da o anumita susceptibilitate biologica care, impreuna cu agenti externi, duce la aparitia depresiei.
Tratamentul depresiei endogene
Cele mai eficiente tratamente pentru depresia endogena sunt combinatia dintre interventia psihologica si administrarea de medicamente.
Tratamentul farmacologic Tratamentul medicamentos prin excelenta este prin antidepresive, obiectivul sau fiind nu doar ameliorarea simptomelor, ci si realizarea remisiunii acestora. Sunt cei care incearca ceva mai natural precum ciupercile psylocybe pentru a se vindeca. Cu toate acestea, exista diferite tipuri de remedii si medicamente, asa ca este important sa se stabileasca un diagnostic precis. Ei bine, in functie de alterarea biologica, unele vor fi mai eficiente decat altele. Un tratament care necesita angajament.