In ultimii ani, utilizarea telefoanelor mobile a crescut exponential, mai ales dupa aparitia dispozitivelor inteligente. Acestia au devenit insotitorii nostri de buzunar (si de viata) care ne insotesc oriunde mergem. Cu toate acestea, utilizarea excesiva si nerationala poate provoca probleme de dependenta, dependenta si frica.

Nomofobia (non-mobile-phone-phobia) poate fi inteleasa ca o teama sau anxietate extrema de natura irationala care isi are originea atunci cand persoana ramane o perioada de timp fara a-si putea folosi telefonul mobil. Fie pentru ca nu este la indemana, fie pentru ca s-a epuizat bateria, planul de date sau incapacitatea de a va conecta la o retea Wi-Fi.

Care sunt cauzele nomofobiei?

In prezent, cea mai raspandita ipoteza pentru analiza acestei probleme propune ca frica poate aparea din cauza a patru factori principali: incapacitatea de a comunica cu ceilalti, pierderea conexiunii, incapacitatea de a accesa informatii si renuntarea la confort.

De exemplu, un comportament nomofob ar fi cel al unei persoane care si-a uitat telefonul acasa cand iese afara si, dandu-si seama, incepe sa fie coplesita, sa se simta frica sau paralizata. Daca motivul este ca nu poate comunica instantaneu cu ceilalti sau nu stie daca cineva incearca sa comunice cu el sau ea, va trebui sa verificati daca este vorba despre un comportament legat de nomofobie.

Poate aparea si din cauza neputintei de a consulta instantaneu diferitele notificari care sunt trimise prin aplicatiile pe care le-am instalat pe dispozitiv.

Spre deosebire de dependenta, nomofobia poate fi conceputa ca o teama mai extrema care ajunge sa impiedice si sa impiedice viata de zi cu zi a persoanei, mai ales atunci cand aceasta nu poate folosi instantaneu mobilul.

Exista mai multe studii care arata ca un procent semnificativ de persoane din diferite grupuri (studenti din diferite etape de invatamant preuniversitar, profesori, asistente medicale, medici etc.) sufera de aceasta problema.

O revizuire recenta a studiilor arata ca nomofobia afecteaza negativ personalitatea unui individ, stima de sine, anxietatea, stresul si performanta academica. In plus, poate provoca si alte probleme de sanatate fizica si psihica.

Cine este mai susceptibil de a suferi de nomofobie?

Exista mai multe variabile care pot fi predictori ai nomofobiei si care au fost utilizate in acest studiu recent. Acestea includ sensibilitatea interpersonala, comportamentul obsesiv-compulsiv si numarul de ore petrecute pe zi folosind telefonul mobil.

Pe de alta parte, varsta (este frecvent intalnita mai ales la adolescenti) si obiceiurile proaste ale stilului de viata, precum o alimentatie mai saraca sau sacrificarea orelor de somn, sunt factori care afecteaza si dezvoltarea acestei fobii.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a studia acest fenomen. Dar a devenit deja una dintre cele mai frecvente patologii care s-au nascut dupa revolutia digitala din ultima vreme.

Consecintele fricii de a nu avea un mobil

Cercetarile actuale arata ca suferinta din cauza acestei probleme poate duce la suferinta altor circumstante derivate. De exemplu, a avea obiceiuri alimentare mai proaste, o scadere a timpului de odihna, izolarea sociala, performante mai scazute atat la studii, cat si la locul de munca si distragere mai mare a atentiei.

De asemenea, poate duce la anumite probleme de sanatate. De exemplu, s-ar putea dezvolta sindromul de tunel carpian (presiune excesiva asupra nervului median al incheieturii mainii, care permite senzatia si miscarea unor parti ale mainii). Dar si alte afectiuni psihice precum fobia sociala, hiperactivitatea sau depresia.

Pentru a preveni ca aceasta problema sa ne afecteze bunastarea fizica si psihica, este necesar sa dezvoltam programe educationale inca de la o varsta frageda care sa se angajeze in utilizarea rationala a dispozitivelor mobile. Aceasta implica necesitatea implementarii unei competente digitale adecvate si a constientizarii critice cu privire la utilizarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor.

La randul sau, este recomandat ca persoana in cauza sa faca o autoanaliza a timpului zilnic petrecut folosind telefonul mobil. In aceasta reflectie ar trebui evaluate si scopurile utilizarii sale, analizand, in acest fel, comportamentul acestuia in acest sens.

Pe baza constientizarii de sine, subiectul poate decide daca trebuie sa faca ajustari la timpul pe care il petrece pe mobil. Si, daca este necesar, daca aveti nevoie de ajutor de la terti.

Prin urmare, daca credeti ca viata de zi cu zi este afectata de tipul de utilizare pe care il faceti de la telefon si acest lucru va pune probleme, este posibil sa aveti o dependenta de acest dispozitiv care ar putea duce la nomofobie daca problema nu este rezolvata situatia.

Previous articleCum previi din a fi spionat pe WhatsApp
Next articleMontblanc prezinta primul sau smartwatch in parteneriat cu Google